TÜRK-İŞ'in nisan 2023 için yayınladığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"na göre, sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmek için 4 kişilik bir ailenin yapması gereken gıda harcaması tutarı, yani "açlık sınırı", 10 bin 135 lira 50 kuruş olarak belirtti.

TÜRK-İŞ'in (Türkiye Esnaf ve İşveren Sendikaları Konfederasyonu) Nisan 2023'te yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Eşik Araştırması"na göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi için yapılması gereken asgari harcama miktarı, "açlık eşiği" olarak bilinen 10.135,50 Türk Lirası olarak belirlendi. Giyim, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık gibi diğer ihtiyaçlar için yapılması zorunlu harcamaların toplam tutarına tekabül eden "yoksulluk eşiği" 33.014,66 Türk Lirası olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın geçim gideri aylık 13.167 Türk Lirası olarak belirlendi.

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin asgari gıda harcaması bir önceki aya göre yüzde 5,67 artarken, son 12 aylık yıllık artış yüzde 115,75 oldu. Et fiyatı ilk kez 300 lirayı geçti.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar

Araştırmaya göre nisan ayında süt ve yoğurt fiyatları düştü. Bir ayda balık yüzde 9, kuzu yüzde 21, dana eti yüzde 25, tavuk yüzde 11 ve yumurta yüzde 3 arttı. İlk kez balık fiyatı 140 TL'yi, dana eti 300 TL'yi, kuzu eti 350 TL'yi, bir yumurta fiyatı ise 3,5 TL'yi aştı.

Yerel pazarlarda yeşil soğan ve marul gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları yüzde 20 artarken, pırasa ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları yüzde 15 arttı. Soğanın kilogram fiyatı yüzde 40 artarak 30 liraya yükseldi. Patlıcan, kabak, domates ve hıyar fiyatları düşerken, biber fiyatları arttı. Fasulye yerel marketlerde ortalama 33 liradan bulunurken, bakla ve bezelye fiyatları düştü.

Çileğin fiyatı düştü

Geçen ay yerel marketlerde en az 40 liradan satılan çilek bu ay 20 liraya kadar geriledi. Erik, nektarin, kayısı gibi yeni yaz meyveleri ortalama 45 liradan satılmaya başlandı. Yerli muzun fiyatı 25 liraya kadar yükseldi. Araştırmaya göre Nisan ayında sebzenin kilogram fiyatı ortalama 20,26 TL, meyvenin kilogram fiyatı ortalama 19,02 TL oldu. Meyve ve sebzelerin kilogram başına ortalama fiyatı 18,65 TL olarak belirlendi. Son bir ayda ortalama ayçiçek yağı, tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatları aynı kaldı. Yeşil zeytin fiyatı yüzde 4, pekmez fiyatı yüzde 6 arttı. Balın fiyatı yüzde 4 düştü, salça fiyatı ise yüzde 5 düştü. Ihlamur çayı, şeker ve baharat fiyatları aynı kaldı.

Editör: Sinan Yıldırım