Genel Merkez Disiplin Kurulu ve Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatcı yayınladığı mesajda, “Tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyoruz. Bayramlarını bayram gibi kutlamak isteyen sağlık çalışanlarının, 14 Mart günü alacakları haberlerle yüzlerinin gülmesini temenni ediyoruz Sağlık Bakanı Koca’nın bir haber ajansına yapmış olduğu açıklamada tüm sağlık çalışanlarının haklarının teslim edileceği bir 14 Mart tıp bayramı kutlanacağına dair sözlerinin yerde kalmamasını temenni ediyoruz. Açıklamaların sözde kalmayıp icraata dönüşmesi sürecini dikkatle takip edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Sağlık-Sen tarafından istihdam yetersizliği ile hekimlerin sorunlarına ve çözüm önerilerine ilişkin rapor hazırlanmıştır" dedi.
Hazırlanan rapor hakkında açıklamalarda bulunan Saatcı,“Sağlık çalışanlarının yıllardır süre gelen sorunları halen istenilen çözüme kavuşturulabilmiş değildir. Sorunlar tıpkı diğer sağlık emekçilerinde olduğu gibi aşırı iş yükü, düzensiz ve uzun çalışma süreleri, ücret adaletsizliği, malpraktis ve şiddet gibi sorunlardan oluşmaktadır. Yapmış olduğumuz çalıştaylar, saha incelemeleri ve anketlerle bu durum çok net bir şekilde ortaya konmuştur. Sorunların üzerine kararlılıkla gidilmelidir. Bunun yanında, pandemi ileiş yükü kat be kat artan sağlık çalışanları, insanımıza şifa dağıtmak için insanüstü bir gayretle çalıştı ve halen de bu şekilde çalışmaktadır. Salgın bizlere ülkemizde kısıtlı insan gücü ile yüksek düzeyde sağlık hizmeti sunulduğunu gösterdi. Elbette bu sağlık çalışanlarının üstün fedakarlığıyla oldu. Ancak gelinen son noktada, bunun bu şekilde sürdürülebilir olmadığı açıkça ortada. Sorunların ve sıkıntıların devam etmesi Türkiye ‘sağlık sisteminin’ geleceği adına önemli riskler içermektedir” ifadelerine yer verdi.
Sağlık çalışanlarının sorunlarının temelinde istihdam yetersizliğinin önemli rol oynadığının altını çizen Saatcı, “Bu sorun, ücret yetersizliği ve adaletsizliği ile desteklendiğinde ise içinden çıkılmaz bir hale dönüşmektedir. Hekime müracaat sayısı hemen hemen aynı iki ülke olan Almanya ile Türkiye arasında sağlık çalışanı istihdamı kıyaslaması yapan Saatcı,“Almanya’nın Türkiye’ye göre hemşire ve ebe sayısı yaklaşık 4.4, hekim sayısı ise yaklaşık 2.2 kat daha fazladır. Bu demektir ki, Türkiye’de hemşire ve ebeler 4.4, hekimler ise 2.2 kat daha fazla çalışmaktadırlar. Benzer durum diğer sağlık personeli (sağlıkçılar) için de geçerlidir. Ayrıca, ülkemiz hemşire ve ebe sayısı bakımından AB ve OECD ülkeleri arasında son sırada yer almaktadır. Bu veriler Türkiye’nin mevcut sağlık personeli (sağlıkçılar) kapasitesinin uluslararası standartların oldukça altında olduğunu net bir şekilde göstermektedir. Unutulmamalıdır ki sağlıkta istihdam yetersizliğinin getirdiği problemler beraberinde sağlık hizmet sunumunu da olumsuz etkilemektedir. Bu noktada, nitelikli sağlık hizmetinin sürdürülmesi için istihdamın artırılmasına yönelik politikaların bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyor, sorunların çözümüne vesile olmasını temenni ediyoruz” dedi.