Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen binalar arasında, Hatay’da Özel Defne Hastanesi de yer aldı. Depremin etkisiyle yıkılan hastanenin yoğun bakım servisinde bulunan 1 bebek ve 8 yetişkin hasta kurtarılamadığı için hayatını kaybetti. Zonguldak UMKE ekipleri depremin 3. gününde yoğun bakım servisine girerek, arama kurtarma çalışması yaptı.

Ekiplerin yoğun bakımdaki kurtarma çalışmalarına ilişkin görüntüler, “Yoğun bakım servisindeki hastalar ölüme terk edildi” şeklinde yayınlandı. Görüntüler kamuoyunda büyük tepki uyandırdı.

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı “yoğun bakım hastalarının kaderine terk edildiği” iddiasına ilişkin olarak sağlık görevlileri hakkında soruşturma izni talebinde bulundu. Başsavcılığın ayrıca hastanenin müteahhidi hakkında soruşturma sürdürdüğü öğrenildi. Savcılığın görüntüleri paylaşan kişiler hakkında da soruşturma yaptığı bildirildi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı da idari soruşturma başlattığını duyurdu.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Mobbing İddiası Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Mobbing İddiası

Antakya'daki Bir Özel Hastane İle İlgili İddialara Soruşturma Antakya'daki Bir Özel Hastane İle İlgili İddialara Soruşturma

Merdivenler yıkıldı

Hürriyet’te yer alan habere göre, hastanenin üst düzey yöneticisi, “Yoğun bakımdaki hastalar ölüme terk edildi” iddiasına ilişkin olarak şu savunmayı yaptı:

 “Gereken her şey yapıldı. O görüntüler depremin üçüncü günü arama kurtarma ekipleri tarafından çekildi. Çünkü biz o hastaları çıkaramadık, orada olduklarından haberimiz de vardı. Bir apartman dairesinde insanlar kaldı, kimse kurtaramadı, beşinci gün, yedinci gün enkazlardan çıkarılanlar oldu, yani bu da buna benzer bir olay. Hastaların büyük çoğunluğunu tahliye ettik ilk gün. Depremden kaynaklı olarak hastanenin merdivenleri kırıldı, elektrikler kesildi, kabloların kopması sonucu jeneratör de devreye giremedi, asansör çalışamaz hale geldi. O hastaların bazıları o şekilde eks oldu.”

Ekipleri biz çağırdık

Kurtarma ekiplerinin kendileri tarafından çağrıldığını iddia eden aynı yönetici, “Biz oraya bir görevli koyduk. Kendimi suçlu hissetmiyorum” dedi.

Hasta yakını vinç getirdi

Özel Defne Hastanesi’nin yakınında işyeri bulunan Klinik Psikolog Hasan Yılmaz hastaların tahliye edilme sürecine destek verdiğini anlatarak şunları söyledi: 

“Hastanenin yoğun bakımı en son kattadır. Bir tane hasta yakını annesini ve refakatçi olan kız kardeşini oradan çıkarmak için bir vinçle anlaşmıştı. Biz de yardımda bulunmaya çalıştık. Annesi ve kız kardeşini kurtarmak için getirilen vinç yaklaşık 17 kişiyi oradan aldı. Her hastanın kendi yakını geldi. İki teyzeyi ise bir yakını olmadığı için tahliye ettikten sonra çadırlara bıraktık. İki hastane personeli de o getirilen vinçle oradan alınabildi. Depremin ilk gününde herhangi bir arama kurtarma ekiplerini burada göremedik. Daha fazla çıkartabilirdik ancak getirilen vincin benzini bitti.”

Üzüntümüzü daha da arttırdı

Sağlık Koca, yoğun bakım servisinde hastaların ölüme terk edildiği iddialarına ilişkin “Depremin sağlık camiamıza yaşattığı üzüntüleri bir kat daha arttırmıştır. Bu ve benzeri iddialarla ilgili gerekli soruşturmaları başlatmış bulunuyoruz” dedi.

Editör: Ertuğrul Gülmez