Covid-19 Geçiren Bir Çok Kişinin Koku Duyusu Geri Gelmedi Covid-19 Geçiren Bir Çok Kişinin Koku Duyusu Geri Gelmedi

Manisa’nın Saruhanlı ilçesindeki Devlet Hastanesinde  3 çocuklu Akman ailesi, Saruhanlı Devlet Hastanesine gelerek poliklinik sıralarının gelmesini beklemeye başladı. Babası Halil Akman’ın kucağında oturan 1,5 yaşındaki İsa Akman biranda baygınlık geçirdi. Babası oğlunun uyuduğunu zannederek düzeltmeye çalışırken, morardığını fark eden anne çığlık atmaya başladı. Seslere koşan hastanenin dahiliye polikliniğinde veri izleme ve kontrol memuru olarak çalışan Hüseyin Sarıkaya, bebeği annenin kucağından alarak ilk müdahaleyi yapıp boğazına kaçan poğaça parçasını çıkartarak yüzükoyun vaziyette acil servise yetiştirdi. Yaşanan o anlar hastanenin güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Gözetim amacıyla 3 gün çocuk servisinde tutulan ve sağlığına kavuşan bebeğin ailesi, hastaneyi ziyaret ederek Hüseyin Sarıkaya’ya ve Başhekim Uzm. Dr. Salim Babuş’a teşekkür etti.

Saruhanlı Devlet Hastanesi Dahiliye Polikliniğinde 16 yıldır veri izleme ve kontrol memuru olarak görev yapan 38 yaşındaki Hüseyin Sarıkaya, “Sabah hastaneye gelmiştik. Bilgisayarları açıyordum. Bilgisayarları açarken aile hastaneye gelmiş. ‘İsa, İsa’ diye bağrışmaları duyunca bir hışımla dışarı çıktık. Dışarı çıktığımızda çocuğun solunumu durmuş vaziyetteydi. Yüzü simsiyah olmuş. Solunumun açılması için elimizden geleni yaptık. Oradan acile götürerek, gerekli tedavilerini karşıladık. O çığlıkla kim olsa, kimin çocuğu olsa elinden geleni yapardı. Biz de elimizden geleni yaptık. Oradan acile götürerek, orada gerekli tedavileri yapıldı. Geç kalınmış olsaydı kaybedebilirdik. Çünkü çocuğun boynundan yukarısı simsiyahtı. Annesi de o anı biliyor. Annesi de o anı görünce elden ayaktan düştü, yığıldı yere. Hastanelerde olsun, fabrikalarda olsun her zaman için ilk yardım eğitimi veriliyor. Herkese ilk yardım eğitiminin verilmesi çok iyi olur. Bu sadece başkaları için değil, kendi çocuğumuz ve kendi anne ve babamız olabilir, hayati önemini ne kadar olsa anlamış olurlar” dedi.

Saruhanlı Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzman Doktoru Salim Babuş ise, “2 Ocak tarihinde hastanemizde yaşadığımız bu olay aslında bize iki önemli şey anlatıyor. Birincisi çocuk sağlığı hastalıkları uzmanı olarak ailelere bir şey söylemek istiyorum. İsa gibi küçük yaştaki 3 yaşın altındaki çocuklarımızı beslerken verdiğimiz gıda maddelerine ve hem de onları yutup yutmadıklarına dikkat edelim bir daha böyle olaylar yaşamamak için. Hüseyin arkadaşımızın hem uygun zaman ve hem uygun müdahalesinde İsa kurtarılmamış olsaydı çok daha ciddi sonuçlar yaşanabilirdi. Bir süre oksijensiz kaldığı görülüyor. Bu süre uzasaydı kalıcı beyin hasarı gerçekleşebilir ve İsa’yı kaybedebilirdik. Özellikle bu tarz börek, poğaça gibi gıda maddeleri, kuru yemişler özellikle 3 yaşın altındaki çocuklara vermemeliyiz” diyerek ailelere uyarılarda bulundu.

Editör: TE Bilişim