Gündem

Destek ve Kalite Hizmetleri Müdürleri Sağlık Personeli Olmalıdır

Abone Ol

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde 663 Sayılı KHK ile Sözleşmeli Yöneticilik sistemine geçilmesi ile birlikte hastanelerde temizlik, yemek, kantin, güvenlik ve tadilatlar ile ilgili şikayetler yer almaz olmuştu. Ancak, özellikle son birkaç yıldır temizlik, yemek, güvenlik, kantin ve arızalar ile ilgili basına yansıyan yada yansımayan şikayetlerin sonu gelmemektedir. Yeniden halkın ev sohbetlerini konusu hastaneler ve hastanelerde yaşanan konular olmuştur. Peki son birkaç yılda ne değişti. Sorun personelin kadroya geçmmesi mi? Elbette ki hayır. Sonuçta bu personel kadro öncesi de işçi statüsünde idi ve Sağlık Bakanlığı asıl işveren hükmünde yer alıyordu. İşçinin disiplin işlemleri aynı sistematikle yürümekteydi. Yani işçi ye kadro verilince aradan sadece firma çıktı. Dsiplin işlemleri aynı şekilde yürümekte.Sorun işleyişi bilmeysn Sözleşmeli yöneticiler olabilir mi? 

Peki ne oldu da temizlik, yemek, kantin, güvenlik, arızalar yeniden gündem oldu ve Bakanlık işcilerin tuvalet temizliğini nasıl yapacağına, yemegi dagıtılma şeklini anlatan yazıları ardı ardına yayınlamak zorunda kalıyor. Aslında cevap gayet basit. Destek ve Kalite Hizmetleri Müdür ve Müdür yardımcılığı herkesin yapabileceği bir alan olarak görüldü. Olay sadece personelin görev yeri değişikliği yapan birim olarak algılandı ve bu alanlara kamu personeli olmayan, Sağlık Bakanlığı personeli olmayan, hastanede hiç çalışmamış il Sağlık Müdürlüğü personelleri, ve en önemliside sağlık personeli olmayan kişiler sözleşmeli yönetici olarak atandı.

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü kadar Destek ve Kalite Hizmetleri Müdürlüğüne atamalarında sağlık personeli olması ve hastane içinden olması zorunlu.

Neden Destek ve Kalite Hizmetleri Müdür ve Müdür Yardımcısı Hastane çalışanı Sağlık Personeli olmalı.

  • Öncelikle hastanede çalışan personeli tanımalı ve bilmeli, dışarıdan gelen referans merkezleri kriter olmamalı.  
  • Hastane enfeksiyonlarını bilmeli. 
  • SKS, Verimlilik kriterlerini bilmeli denetim günü yaparız mantığında olmamalı.  
  • Burasının bir hastane oldugunu bilmeli ve burada bir yer kırılıp dökülürken, tamirat yapılırken alınması gereken iş sağlığı güvenliği tedbirlerinin yanında hasta güvenliği tedbirlerininde olduğunu bilmeli.


Sözlemeli yönetici Destek ve Kalite Hizmetleri Müdürü, Hastane enfeksiyon Kontrol Komitesinin yönetmeliğini bilse, Bakanlığın 663’ün ilk kurulduğu yıl yayınladığı Hizmet Sunum Rehberini bilse, Verimlilik kriterlerini, SKS kriterlerini bilse zaten son zamanlarda yayınlanan yazılara gerek kalmazdı.

En önemlisi de Destek ve Kalite Hizmetleri Müdürlerinin verimlilik denetlenme kriteri, kapı arkasına atılan imzalar ile kontrol edilmesi olmamalı.

Verimlilik Denetimleri esnasında Destek ve Kalite Hizmetleri Müdür, Müdür yardımcıları ve bağlı bulunduğu il sağlık müdürlüğündeki sıralı yöneticileri değerlendirirken şu parametreleri de göz önüne almalı.

  • Hastane enfeksiyon oranları.
  • Hastane güvenliği şikayetleri.
  • Hastane temizlik kriterleri.
  • Hastane kantin fiyatları ile ilgili şikayetler.
  • Hastane yemekleri ile ilgili olan şikayetler.
  • Teknik atölyenin bakım ve onarım süreleri.
  • Arızalı alanlar.
  • Personel değişim oranı.
  • Alanı dışında çalışan personel.
  • Mesaiye uyum.
  • Basında alanı ile ilgili yer alan şikayet.

Sahi Destek ve Kalite Hizmetleri Müdürlerine Antalya’da eğitim düzenlenmişti.

Çok basit bir soru;

Sağlık Bakım ve Hasta Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan ve hala yayında olan Hizmet Sunum Rehberi’nde Aralık ayında yapılması gereken Hizmete Özel Değerlendirme kısmı yapıldı mı?

Sağlık Bakım ve Hasta Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan ve hala yayında olan Hizmet Sunum Rehberi’nin gerekliliklerini yerine getirmeyen Sözleşmeli yöneticilerinizi hastane ayağından başlayarak bağlı bulunduğu il Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki sözleşmeli yöneticileri Haziran ayı sözleşme yenileme dönemi için bir değerlendiriniz.

Destek ve Kalite Hizmetleri Müdürlüğü ve silsile yolu ile bağlı bulundukları Sözleşmeli yöneticiler, Sağlık Bakım ve Hasta Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan ve hala yayında olan Hizmet Sunum Rehberi’nin gerekliliklerini yapsa zaten, bakanlığın hastane temizliği, yemek hizmetleri, kantin hizmetleri ile ilgili yazı yazmasına gerek kalmazdı. Ve personelin bu kadar tepkisine de neden olmazdı.

Daha öncede yazdığımız gibi bu durum Ak Parti'nin sağlıkta yakalamış olduğu başarıya zarar vermektedir.

Sağlık Bakanlığı acilen sözleşmeli yönetici atmalarında liyakat bazlı atama sistenine geçmelidir.