Gür Haber isimli internet sitesinde Burdur Devlet Hastanesi ile ilgili 20 yıldır deprem riskinin devam etmesine rağmen hizmet verdiğine yönelik köşe yazısı yayımlandı.

BURDUR DEVLET HASTANESİ 20 YILDIR DEPREM RİSKİYLE HİZMET VERİYOR

Sevgili okurlarım Burdur'da sağlık ve hastane tartışması yine gündemde. Önceki gün 475 yataklı yeni hastanede Anjiyo ünitesi olup olmayacağı merak edilince konuyu İl Sağlık Müdürü Dr. Sırrı Şenbayram ile değerlendirerek yazmıştık. Okuyuculardan eski hastanenin deprem riskli olmasını soranlar oldu. Haklıydı okuyucular. Hafızamız da olanları sizin için derledim.

ERDOĞAN HASTANEYİ YIKIN YENİSİNİ YAPIN DEMİŞTİ!

2002 – 2007 yılları arasında görev yapan 22. Dönem Milletvekili Ramazan Kerim Özkan Burdur'dan gelen STK heyeti ile dönemin diğer vekilleri Mehmet Alp hala aralıksız vekilliği devam eden Bayram Özçelik ile Başbakan Erdoğan’ a ziyaretinde en önemli gündem maddesi Burdur Devlet Hastanesinin depreme dayanıksız olmasıydı. Erdoğan” Hastane için bu kadar güçlendirme parası ödemeyelim. Yıkın yeniden yapın” talimatı vermişti.

ERDOĞAN’A RAĞMEN GÜÇLENDİRME KARARI 

Dönemin Burdur CHP Milletvekili Ramazan Kerim Özkan hastanenin güçlendirme kararı alınması sonrası bana yaptığı açıklamada “Başbakana rağmen hastane neden güçlendiriliyor“ diye tepki koymuştu.

Soru şu: Burdur Devlet Hastanesine bu güne kadar ne kadar güçlendirme parası ödendi? 

Bu paralara rağmen hastanenin hala depreme dayanıksız olmasına siyasiler ne diyecek?

HER GÜN 1000 HASTA SAĞLIK ÇALIŞANI BU DEPREM RİSKİ ALTINDA TEDAVİYE MAHKUM EDİLDİ

Yıllarca her gün hastanede personel ve hasta sayısı 1000. İstenmeyen olası büyük bir depremde 1000 kişi göz göre ölümle karşı karşıya kaldı. Hala da öyle... Başbakan Erdoğan’ a rağmen neden hastane yıkılıp yenisi yapılmadı? Bu soruları sormak hastaların, Burdurluların hakkı. Benimde görevim. Maliye kaydı olmayan ilan reklam almayan, gerçekleri yazdık diye Cumhuriyet Savcılığın da ifade vermeye devam bir gazetecinin daha rahat sorduğu bir soru!

RAMAZAN KERİM ÖZKAN UYARMIŞTI.. BAYRAM ÖZÇELİK NEDEN BEKLEDİ?

O dönemde CHP Milletvekili Ramazan Kerim Özkan benim aracılığım ile uyarmıştı. Çalışkan vekil olarak bilinen Bayram Özçelik bu konuda çok eleştiri aldı. Almaya da devam ediyor. Hastalar olumsuz koşullarda deprem riskli hastanede tedavi olmaya zorlandı. Birçok hasta da İl dışındaki sağlık kuruluşlarına muhtaç edildi. Süreç hala aynı. Bir rakam paylaşayım. Burdurlu 1000 hasta her yıl anjiyo için İl dışına gidiyor. Her yıl risk altında il dışına kardiyolog hekimlerin sevk ettiği hasta rakamı bu. Yolda kaybettiğimiz hastaların sayısını bilmiyoruz! Kayıtlara girmeden aile hekiminin yönlendirdiği hastalar bu rakamın dışında. 20 yıl önce CHP Milletvekili Ramazan Kerim Özkan’ın gündeme getirdiği önemli bir gündemi mevcut CHP Milletvekili Dr. Mehmet Göker de defalarca mevcut hastanenin deprem riskine rağmen neden hala hizmet verdiğini, yeni hastanenin ne zaman yapılacağını sora geldi. Dr. Mehmet Göker en son dün aradım ve açıklamasını aldım. İşte Dr. Göker'in çarpıcı cevabı; Göker zehir zemberek bir açıklama yaptı: O deprem riskli hastanede yıllarca görev yapan birisi olarak yatan, ayakta hastalar sağlık çalışanlarının tepkisini ben bilirim. 20 yıl her gün 1000 kişi ölüm riskli görev yaptı tedavi görmeye zorlandı. Depreme dayanıksız hastane Başbakan Erdoğan'a rağmen neden güçlendirme yapıldı ? Göker TBMM de yaptığı defalarca konuşmasın da Burdur Devlet Hastanesi konusunu dile getirdiğini belirterek şunları söyledi; 20 yıldır deprem riskinde yeni bir hastane bekledi. Kamuoyu bunun hesabını sorar. 

HASTANE EĞİTİM ARAŞTIRMA STATÜSÜNDE OLSUN

Milletvekili Dr. Mehmet Göker hastanenin Eğitim Araştırma Statüsüne dönüşmesini istedi. Göker” Burdur halkı Hastanenin Devlet Hastanesi değil Profesör, doçent hocaların da görev yapacağı Eğitim Araştırma Hastanesi koşullarında tedaviyi hak ediyor. Bir an evvel yetkililer gereğini yapmalı” diye konuştu.

YENİ HASTANE, TIP FAKÜLTESİ NE AŞAMADA?

Hastalar 475 yataklı Atatürk mahallesinde yapımı süren hastanenin faaliyete geçmesini bekliyor.

TIP FAKÜLTESİ BAŞKA BAHARA MI?

MAKÜ Rektörü Prof. Dr Adem Korkmaz Burdur’a Tıp Fakültesi açılması için senato kararını YÖK’ iletti. Siyasilerde sahip çıkan açıklamalar yaptı. Kamuoyu sağlık konusunda açıklamaları yakından takip ediyor. Rektör Korkmaz’in YÖK çıkışını “Milletvekili adayı olacak. O nedenle gündem yaratıyor” diyenlerde var. Burdur kamuoyu bir 20 yıl da yeni hastane gibi Tıp Fakültesi söylemini dinlemek istemiyor. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz de bunu bilerek bir açıklama yaptı.

TIP FAKÜLTESİ NE ZAMAN?

Tıp Fakültesi ne zaman faaliyete geçecek ? 475 yataklı yeni hastane ne zaman hasta kabulüne başlayacak merak edilen sorular... Gündeme birde Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’in açıklaması eklendi. Başkan özetle Burdur’a cezaevinden boşalan yeri yeni bir hastane yapıp Atatürk mahallesin de yapımı sona gelinen hastanenin Tıp Fakültesi olarak hizmet vermesini önerdi. Telefonla görüştüğüm Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, 20 yıl deprem riskli hastanenin Başbakan Erdoğan' a rağmen boşuna verilen ödeneklerle güçlendirme yöntemini eleştirdi. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz yeni yapılacak hastanenin gündemde olduğu dönemde hastanenin yine Burdur gölünün deprem hattında olduğu, hastanenin daha merkezi bir noktada olması gerektiği konusunu plan değişikliği teklifi meclise getirildiğinde çekincelerimizi anlatmıştık. Her şeyden önce sadece arazi geniş ve bedelsiz diye tercih edilen bu nokta yerleşim açısından neredeyse batıda en son noktada.

NÜFUSUN 1/10 U YÜRÜYEREK ULAŞIR.

Ayrıca nüfus yoğunluğuna bakıldığında ancak nüfusun 1/10’unun yürüyerek ulaşabileceği bir yerde dolayısıyla yeni bir trafik yükü.

DEPREMDEN KAÇARKEN DEPREME YAKALANDIK

Burdur eski hastanede 20 yıl deprem riskiyle hizmet verilirken zaten göl içinden geçen aktif bir fay daha var.

Memurlar Masaya Bu Teklifle Gelecek Memurlar Masaya Bu Teklifle Gelecek

DEPREM RİSKİ HASTANELER BURDUR HALKININ KADERİ OLMAMALI

20 yıldır hastalar ve sağlık çalışanlarının eski hastanede tedaviye zorlanmasının ardından Yeni hastanenin deprem riskini görmezden gelerek göz göre göre göl içinden geçen fay hattına yakın yapılması Burdur halkının kaderi olmamalıydı.

Mevcut D330 devlet karayolu günde 14 bin araçlık bir yükü varken yaklaşık 5 bin araç daha sabah batıya doğru akşamüstü de doğuya doğru yeni bir yükle daha karşı karşıya kalacak olduğunu kamuoyu ile paylaştık" diye konuşan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz "Madem bu hastane artık burada olacak cezaevinden boşalan alana yeni bir hastane yapılmalı. Üniversitemiz Senatosu Tıp Fakültesi açılması için kararını almış durumda top YÖK’te.Kampüs Üniversitesi istediğimize göre; mülkiyeti takasla üniversiteye geçmiş cezaevi alanı da yeni yapılan Devlet Hastanesi ile değiştirilerek bir Araştırma Hastanesi ve şehrin kalbinde cezaevi alanında yeni bir Devlet Hastanesine sahip olabiliriz.” yorumu yaptı.

ISPARTA DOSTLUK YOLU İLE ISPARTA YA HASTA MI İHRAÇ EDECEĞİZ ?

Konuşmasını “Sonunda hep dediğimiz yere gelinecek aksi halde yanı başımızda nerdeyse çift haneli hastaneye sahip komşu il Isparta’ya yeni açılacak dostluk yoluyla hasta ihracatına başlamış oluruz.” diye sürdüren Ercengiz”Ortak aklı kullanmak yerine hep ben yaptım oldu mantığı ilimizi bu hale getirdi. Siyasileri ortak akılla , çözüm odaklı görüşlerimizi dikkate almaya davet ediyorum" diye tepki gösterdi.

Bakalım bu konu da siyasiler ne cevap verecek?

Son Cümle:

  • 20 yıldır Burdurlu ve sağlık çalışanı olası depreme nasıl risk edilir?
  • Göker’in Eğitim Araştırma Hastanesi statüsünde iktidar vekilleri ne diyor?
  • Tıp Fakültesi söylemine siyasilerin cevabı nedir?
Editör: Sinan Yıldırım